HiFi älskare räddas av forskning

HiFi älskare
HiFi älskare räddas av forskning

Nu är det fritt fram för oss HiFi älskare att njuta ännu mer av våra HiFi prylar eftersom detta gör oss lyckligare och vem vill inte vara det?

Forskning har kommit fram till att när du lyssnar på musik genom din HiFi anläggning frigör hjärnan dopaminer. Dopamin ökar vår upplevelse av njutning och kan vara en förklaring till att musik har spelat så stor betydelse för människan genom historien.

Vårt förhållande till musik har hjälpt forskare att förstå mänsklig njutning. Vi älskar nämligen musik av samma anledning som vi älskar sex, droger, mat och att spela, menar forskare. När vi lyssnar på våra HiFi anläggningar frigörs som sagt dopamin, kemikalien som bland annat är närvarande i vår motivation, glädje och när vi blir beroende av något.

De forskarna som först såg det konkreta sambandet mellan frigörelsen av dopamin och musikaliskt njutning såg hur vi kan kick starta flödet av dopaminer bara genom att ana ljudet genom våra HiFi anläggningar. Resultatet av den biologiska förklaringen som forskningen nu kan påvisa förklarar även varför musik har varit ett stor och viktigt och emotionellt inslag i alla kulturer sedan urminnes tider.

Från studien kan forskare också lära sig mer om hur människans njutnings-system fungerar. Genom att lyssna och följa en låt och försöka förutse vad som kommer att komma härnäst, det som sedan genom musiken bekräfta eller överraska dig, dessa små kognitiva nyanser är vad som ger dig denna fantastiska njutning, säger Valorie Salimpoor, hjärnforskare på McGill University i Montreal. Förstärkningen eller belöning händer nästan helt på grund av dopaminer.

För mig som HiFi älskare är detta det bästa forskningsresultat jag någonsin läst om. Det förklarar varför vi idag har så många HiFi prylar och HiFi älskare. Jag förstår mig själv mycket bättre och jag har massa argument till dem som ifrågasätter mina HiFi inköp och min smått fanatisk kärlek till HiFi prylar.
”Vaddå, jag njuter, vill du inte att jag ska vara lycklig?”

Det är bra till att fortsätta lyssna, le och njuta!

Av Ida-Karolina Söder

>>HiFi butiken i Umeå presenterar teorin om den HiFi-frälstes livscykel

>>HiFi produkter

 

2 reaktion på “HiFi älskare räddas av forskning

  1. Pingback: Skivspelare - så rengör du den

  2. Pingback: HiFi fantaster hjälper musikbranschens tillväxt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>