Skivbutik på ”riktigt” – Varför det?

Skivbutik på ”riktigt” – Varför det?

Skivbutik år 2012 – inte på nätet utan på riktigt! Skivor i en faktisk, fysisk butik när flertalet gör motsatsen och lägger ner eller väljer nätet? Varför välja den vägen?

Jag heter Magnus och jag driver en sådan butik. Jag (= High Flying Records) finns som en butik i butiken här på Lyd.

Skivbutiken med LP-skivor

Skivbutiken med LP-skivor inne hos LYD

Ja, skivbutik startade jag inte för att tjäna pengar som en del faktiskt tror. Nej, då skulle jag hålla på med något annat. Det finns flera andra orsaker som tillsammans bildar ett svar på frågan varför.

Självklart handlar det först och främst om ett stort musikintresse, som för mig yttrar sig i ett ständigt sökande efter ny musik som kan ge mig en kick. De där kickarna kommer ofta från de mest oväntade håll och jag ska komma tillbaks till dessa vid andra tillfällen. Jag blir ofta förvånad och tycker mycket om att bryta mina mönster, hitta nya guldkorn på tidigare okända områden, fylla i vita fläckar på kartan o.s.v.

Sedan handlar det också om ett slags romantiskt förhållande till skivbutiken som sådan. Hemma i den stad där jag växte upp fanns det inte mycket till skivbutiker. De som stod i butikerna skulle lika väl ha kunnat drivia ett korvstånd om du frågar mig. I de äldre tonåren åkte jag ner till Stockholm ibland och där upptäckte jag något annat. Skivbutiker som drevs av sådana som själva såg ut som kunder eller rockklubbsbesökare. I dessa skivbutiker fanns mängder av skivor som jag aldrig hade sett. Mystiska- och intresseväckande sådana och när jag bad om att få lyssna på dem hade ofta killen bakom disken något att säga. Ibland var det bara något bekräftande ”- Bra platta!”, ibland var det något mer, kanske en mindre föreläsning om något intressant som hade att göra med den där skivan eller artisten.

Säga vad man vill om bekvämligheten med nätet, men den kontakten som jag förknippar med en bra skivbutik, med en initierad person bakom disken, den kontakten går inte att återskapa på nätet. En bra skivbutik går inte att ersätta, inte för mig. Att ha en bra skivbutik för mig handlar om att föra vidare den tradition som jag själv skolats inom. Visst, det låter lite pompöst, men det är sant.

Jag kommer att fortsätta på den här bloggen med att skriva om precis vad som helst. Det kan handla om låtar som borde ha blivit hits, okända låtskrivare, viktiga skivbolag, tondöva outsiders eller idiotsäkra studiomusiker. Det kan handla om varför man ska välja en originalpressning för 1000 kr istället för att köpa en återutgåva för 200 kr (eller ladda ner gratis). Det kan handla om omslagskonstnärer eller slarvigt hemsnickrade omslag, producenter, oväntade genreblandningar eller coverversioner som får ”Så mycket bättre” att blekna till tapetklister.

På återseende!

/Magnus = High Flying RecordsSkivbutik år 2012 på nätet? – För att Magnus älskar LP!

 

>>Skivspelarbutiken High Flying Records

>>Skivspelare – Vad är en pickup?

>>Skivspelare (1/7) – Montera ett pickuphuvud.

>>Skivspelare (2/7) – Justera nåltrycket.

>>Rega och Engelskmännen siktar på herravälde igen

 

En reaktion på “Skivbutik på ”riktigt” – Varför det?

  1. Pingback: HiFi butiken i Umeå presenterar teorin om den HiFi-frälstes livscykeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>