Skivspelare (2/7) – Justera nåltrycket.

1: Hur fungerar nåltryck och hur justerar man det?

Vad är nåltryck?

Nåltrycket är precis som det låter det tryck med vilket man låter nålen vila mot vinylskivan. Har man för högt tryck så innebär det dels ett försämrat ljud, men också att livslängden försämras. För lågt tryck innebär förvisso en högre  livslängd, men återigen sämre ljudåtergivning.

Rega tornarm utan pickup monterad

Längst bak till höger ser vi tonarmsvikten som justerar nåltrycket. Vi noterar även att själva pickupen framtill saknas på denna arm

>>Läs här om vad en pickup är och vad som händer om man har fel nåltyck.

 Gör själva justeringen.

Som ni nu förstår är det viktigt med ett korrekt tryck. Vad som är ett korrekt tryck går att läsa i den manual som följde med pickupen eller på databaser på nätet så som Vinylengine och det varierar från pickup till pickup men är vanligtvist runt 1,5gram.

Börja nu med att nollställa tonarmen (se till så att pickup, nål m.m. är påsatt, men dock att ev. nålskydd är avtaget för att uppnå korrekt vikt vid spelning) genom att justera tonarmsvikten till nolläge. Tonarmsvikten hittar du oftast bak på skivspelare. Med nolläge menas det läge där armen håller sig helt rakt, d.v.s. varken rör sig upp och ner. När armen gör detta ändrar du viktindikatorn så att den visar just noll. Efter det vrider du på tonarmsvikten så pass mycket att den hamnar på det av tillverkande angivna nåltrycket.
I sällsynta fall finns ingen viktangivelse och då får man använda sig av speciella instrument för att mäta upp vikten och då kan du fråga din lokala HiFi butik om detta.

Lycka till nu och mycket nöje.

AV: Thomas Jönsson

>> Skivspelare (1/7) – Montera ett pickuphuvud.

>>Skivspelartillverkaren Rega siktar på herravälde igen

>> Skötseltips för högtalare

2 reaktion på “Skivspelare (2/7) – Justera nåltrycket.

  1. Pingback: Skivbutik på nätet som säljer LP-skivor

  2. Pingback: Skivspelarnålens azimuth - HiFi Lyd hjälper dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>